Isdubbarna ska alltid vara med på isen. Isdubbarna ska sitta högt runt halsen och utanpå kläderna så att du enkelt kan ta fram dem med handskarna på. I isdubbarna ska det sitta en visselpipa av plast. Visselpipan ska vara utan kula som kan frysa fast. Med visselpipan påkallar du lättare hjälp än genom att ropa.

Det är viktigt att veta hur man använder isdubbarna. Öva! Lossa dubbarna med handskarna på, lägg dig ner och dra dig fram på isen. Då behärskar du greppen bättre om det blir allvar. Men det är inte självklart att man klarar att ta sig upp ur vaken även om man har isdubbar. Därför är det viktigt med kamrater som kan hjälpa till med räddningslinor.

Fakta om isdubbar

Isdubbar är en av de viktigaste sakerna att ha på sig när man går ut på isen. Det finns en uppsjö av isdubbar på marknaden och det finns bättre och sämre dubbar. Det viktiga är att ha isdubbar på sig ute på isen, oavsett vilket märke det är.

Lossa isdubbarna genom att fälla dem framåt så att hela snöret lindar av sig från skaftet. Observera, en i taget. Isdubbarna greppas med hela handen. Tummarna kan även hållas ovanpå isdubbarnas topp. Vid användning huggs isdubben snett bakåt i isen, med spetsen något mot dig.

Läs mer om Ispik