Vet du hur det känns att falla ner i en isvak? Det är bra att testa på hur det känns innan olyckan skulle vara framme.

Den som har högt blodtryck eller hjärtsjukdomar bör rådfråga sin läkare innan badet. Om man har någon form av infektion eller annan sjukdom ska man avstå. Man ska inte bada om man är påverkad av alkohol.

Om det är kallt väder är det skönt med mössa och handskar eller vantar och någon form av badskor för att inte bli kall om fötterna.

En badrock kan vara skönt att ha på sig strax innan och efteråt när du kliver upp. En handduk eller ett liggunderlag är skönt att stå på vid ombyte.

Var uppvärmd innan badet. Bada aldrig ensam och gå i försiktigt så kroppen hinner vänja sig. Andas djupa, lugna kontrollerade andetag. Ha tålamod. Räkna till tio så börjar värmen sprida sig i kroppen. Efter några sekunder sätts kroppens eget värmesystem igång och det känns inte alls så kallt längre.

Efteråt kommer du att känna dig varm, glad, lugn och stark.

Källa: Kallbadsföreningen High Coast Seals i Örnsköldsvik

Markera vaken!!

Den som tar upp en vak för vinterbad eller annat är skyldig att markera vaken för att förhindra att någon ramlar i av misstag. Granruskor är väl det vanliga men plastband på stolpar fungerar också.

Fastighetsägareförening har noterat ett ökat intresse för vinterbad och arbetar nu för att möjliggöra detta utan att samtidigt öka risken för andra besökare på badet.

Vaksam

Vid bryggor kan det vara särskilt viktigt att se till att ingen, till exempel barn, hamnar i vaken av misstag. Bilden visar ett exempel på ett bra vakskydd. Det finns vid Ängsholmsbadet i Täby.

Läs mer om Hypotermi i samband med vinterbad