Räddningslina

Kamrater med räddningslinor är viktigt på isarna. Det kan vara svårt att ta sig upp själv ur en vak, även med isdubbar. Då är en lina till stor hjälp om olyckan är framme. Räddningslinan ska flyta och ha en kastpåse med en vadderad tyngd som gör den lätt att kasta långt. Räddningslinan ska bäras så att man snabbt och lätt kan nå den, även när man ligger i vattnet. Linan ska antingen stickas ned i en av ryggsäcksfickorna eller fästas utanpå ryggsäcken med till exempel en gummistropp. Kontrollera att det verkligen går lätt att fatta linan med rätt hand. Räddningslinans ögla bör man alltid ha fäst vid ryggsäckens axelrem.

Minst två linor bör medföras i varje grupp, men helst bör alla medföra en räddningslina. Öva gärna kast med linan. Det brukar behövas några försök innan man får in snitsen. Måste du göra flera kast för att träffa rätt ska du inte peta in linan i påsen mellan kasten. Det tar bara onödig tid.

Fakta om räddningslinan

Huvuddelarna är lina och kastpåse med kasttyngd och flytblock. Linan ligger löst inmatad i kastpåsen. På linan, som flyter och är 23 m lång, finns oftast en plastklädd ögla och en metallring. Metallringen kan användas som brodd om den trampas mot isen. Finns ingen metallring kan du säkra linan med hjälp av din isdubb.

På kastpåsen av kraftig vävplast, finns en tygögla (handrem) med en bricka, som kan dras ned, så att öglan låser fast runt den instuckna handen. På påsen finns också ett lås av kardborretyp. Kasttyngden och flytblocket är mjuka så att de inte skadar den nödställde.

Det kan vara svårt att själv ta sig upp ur en isvak


Läs mer om flythjälp